Op 28 februari 1992 werd door vier Zeeuwse jongens, in leeftijd variërend tussen 18 en 30 jaar, de band Bløf opgericht. Wat begon als een hobby groeide uit tot een bijzondere band. Hun repertoire bestond aanvankelijk uit  Nederlandstalige ballads. Na een voorzichtig begin brak Bløf in 1998 definitief door

Paskal Jacobsen - Foto Nummer 12 commons.wikimedia.

Paskal Jacobsen – Foto Nummer 12 commons.wikimedia.

Paskal Jakobsen

Paskal Jakobsen is geboren in Vlissingen. Na zijn schoolopleiding was hij werkzaam als groepsmedewerker in een kindertehuis. Wel was hij al vroeg muzikant. Op de lagere school speelde hij al gitaar. Ook zong hij in het koor van de huidige Rooms-Katholieke Parochie Zuid-Walcheren.

Op zijn veertiende werd hij zanger van de band Trouble Every Day, waar ook Peter Slager en Henk Tjoonk in speelde.

Peter Slager Foto Miho - commons.wikimedia.org

Peter Slager Foto Miho – commons.wikimedia.org

Peter Slager

Peter Slager komt oorspronkelijk uit Dreischor. In de jaren ’80 van vorige eeuw doorliep hij de middelbare school in Zierikzee. Daarna ging hij Nederlandse Taal en Letteren studeren aan de Universiteit Utrecht. Na zijn studie ging hij terug naar Zeeland waar hij aan de slag ging als radioverslaggever en bureau redacteur bij Omroep Zeeland.

Bas Kennis Foto Nummer 12 - commons.wikimedia

Bas Kennis Foto Nummer 12 – commons.wikimedia

Bas Kennis

Bas Kennis, ook geboren in Vlissingen, ging na het gymnasium in Middelburg studeren aan de Universiteit Twente. De studie kon hem echter niet boeien en al na drie maanden stopte hij. Hij begon zijn muzikale carrière als pianist bij de symforockband Eye-to-Eye. Zijn geld verdiende hij als pizzakoerier. Hij ging opnieuw studeren in  de richting Bodem, Water en Atmosfeer. Een opleiding die hij nog steeds moet afmaken.

Samen met Paskal Jakobsen ging hij muziek maken onder de naam Jack & Daniels.

Christiaan Götte Foto Bouke Bijlsma - commons.wikimedia.

Foto Bouke Bijlsma – commons.wikimedia.

Christiaan Götte

Christiaan Götte, afkomstig uit Haarlem, zat al van jongs af aan achter de drums. Op zijn zeventiende verhuisde hij naar Kapelle. Hij ging aan het werk in een muziekhandel in zijn woonplaats en werd een graag gezien figuur onder Zeeuwse muzikanten. Halverwege de jaren ’90 leerde hij via dit circuit Paskal Jakobsen en Bas Kennis kennen.

Jakobsen, Slager en Kennis, hadden een onderlinge klik. Samen met Henk Tjoonk, die na een korte periode de groep verliet, starten zij de band Bløf. Götte nam zijn plaats in. De officiële oprichtingsdatum is 28 februari 1992. Bløf zou zich aanvankelijk toe gaan leggen op de Nederlandstalige muziek, waarin regelmatig een vleugje Zeeland opdook. In dat jaar werd de eerste single: Naakt onder de Zon uitgebracht. Veel indruk maakte dit album niet. Geduld is een schone zaak. Pas in 1997 werd de stap gemaakt naar een compleet album ‘Helder’.

Doorbraak

Begin 1998 werd van dit album de single ‘Liefs uit Londen’ getrokken. Precies zes jaar na de oprichting van Bløf kwam dit nummer de Nederlandstalige Top 100 binnen. De naam Bløf was vanaf dat moment gevestigd.

Daarna ging het snel. Na de eerste successingle verschenen elk jaar een nieuw album, waaronder ‘Boven’, ‘Blauwe Ruis’ en ‘Omarm’ (beide goed voor 2 x platina). De ene hit na de andere diende zich aan, waaronder ‘Aan de Kust’ uit 1998, ‘Harder dan ik hebben kan’, ‘Zaterdag’ en ‘Dansen aan de zee’  allemaal uit 1999.

Blof line up

Bløf line up

Drama

2001 was een zwart jaar voor Bløf. Na een optreden in Ahoy’ begin 2001 begon de band aan haar tweede theatertournee. Halverwege de tour, op 17 maart, was een concert gepland in Schiedam. Christiaan Götte was een fervent motorrijder. Op de middag voor het optreden kwam hij om bij een motorongeval even buiten Middelburg. Hij werd op 22 maart begraven in Kapelle.

Norman Bonink

Norman Bonink

 Norman Bonink

Na een periode van bezinning werd een nieuw drummer aangetrokken. Het werd de Nijmeegse  Norman Bonink. Na zijn opleiding aan de MEAO had Bonink elf jaar drumles. In 1983 mocht hij invallen voor de drummer van de Frank Boeien Groep, Hier heeft hij gedurende 10 jaar vele optredens mee gedaan en albums mee gemaakt. Na 1993 speelde hij onder andere in groepen als Excalibur, Rapalje, Marcus en Bananafish.

Blauwe ruis werd het vijfde studioalbum van Bløf en in 2002 uitgegeven. Na de release stond het album 4 weken lang op nr. 1 in de Nederlandse Album Top 100.

Dit is het eerste album dat Bløf  opnam zonder hun overleden drummer Chris Götte. Om deze reden staan er een aantal nummers op het album die duidelijk verwijzen naar de dood van Chris Götte. Het bekendste voorbeeld hiervan is “Dichterbij Dan Ooit”.  Ook de nummers “Weggaan” en “Vrienden” hebben de dood van de drummer van het Zeeuwse kwartet als thema. Het album is opgedragen aan Götte met de woorden “Voor Chris, zijn familie en zijn vrienden.”

Norman Bonink debuteerde met Blauwe Ruis bij Bløf.

In 2004 ging  Bløf voor het eerst haar grenzen verleggen. In dat jaar scoorde de band een grote hit met een Nederlands/Engelse bewerking van het nummer Holiday in Spain van de Counting Crows. Het nummer werd samen met deze groep opgenomen en bereikte de nummer 1-positie in alle Nederlandse hitlijsten.

 

Hoes van Umoja

Hoes van Umoja

UMOJA

Ondanks de successen was de groep niet langer tevreden met hun repertoire. Ze wilden laten zien dat ze tot meer in staat waren en gingen de experimentele toer op. In 2006 werd het album ‘Umoja’ opgenomen. Umoja is een woord uit het Swahili wat eenheid betekent. Op dit album staan 13 nummers uit 13 verschillende landen die in samenwerking met lokale artiesten werden opgenomen. Nummers van dit album zoals: ‘Aanzoek zonder ringen’ (hier samen met Kodo) ‘Hemmingway’ en ‘Donker hart’ werden hit noteringen.

 

Concert at Sea

Eerste poster van het Concert at Sea

Eerste poster van het Concert at Sea

In 2003 vroeg de Stichting Renesse aan Bløf een concert te geven in verband met het 50-jarig bestaan van de stichting. Wat klein begon bleek voor herhaling vatbaar. Dit concert leidde in 2006 tot het eerste Concert at Sea.  Dat hier iets zo groots uit zou voortkomen als het CAS kon toen niemand voorspellen. Dit festival op een unieke locatie is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende festivals van ons land met jaarlijks tienduizenden bezoekers. Natuurlijk is Bløf jaarlijks de hoofdact. Maar de naam van het concert is inmiddels gevestigd. Tal van internationale grootheden, waaronder Lenny Kravitz, James Morrison en Faithless vonden in de afgelopen jaren hun weg naar de Brouwersdam.  In 2018, samen met Sting, werd het voor de vijftiende keer georganiseerd.

 

 

Kodo - Foto Don France - commons.wikimedia

Kodo – Foto Don France – commons.wikimedia

Buitenlandse vrienden

Bløf bleef vernieuwen en begon steeds meer samen te werken met internationale namen. In 2008 gaf de band drie concerten in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Daarbij speelden ze tot ieders verassing samen met de Japanse slagwerkgroep Kodo. In datzelfde jaar, in oktober, werd het album ‘Oktober’ uitgebracht. Op dit album werd samengewerkt met Sarah Bettens. Zij was de zangeres van de Belgische groep K’s Choise. Na ‘Oktober’ werd “April’ als tweede album van de serie Pickering Sessies uitgebracht. De albums werden volledig, met uitzondering van het nummer ‘Vandaag’ in Ierland opgenomen.

Sarah Bettens, Foto Ciell - commons.wikimedia.

Sarah Bettens, Foto Ciell – commons.wikimedia.

Prijzen

Op 28 oktober 2012 ontving Bløf de Radio 2 Mijlpaalprijs. Deze oeuvreprijs werd in dat jaar voor de eerste keer uitgereikt. Bløf ontving die prijs voor haar geleverde muziek gedurende het 20-jarig bestaan. Sindsdien wordt de prijs regelmatig uitgereikt aan een band, zanger of zangeres die in dat jaar een mijlpaal bereikt. In 2014 ontvingen zij de Edison.

In 2016 kreeg Peter Slager de Lennaert Nijgh Prijs voor beste tekstdichter.

In oktober 2017 bracht  Bløf na een relatief rustige periode haar twaalfde studio album  ‘Aan’ uit. Op dit album staat het nummer ‘Zoutelande’.   De singleversie die vlak daarna werd uitgebracht, is een duet met de Vlaamse zangers Geike Arnaert. Het nummer kwam op 25 november binnen in de Nederlandse Top 40. Na een aanloopje steeg het nummer naar de top 10. Het was de eerste top 10 notering van Bløf sinds ‘Mannenharten’ in 2013. Op 2 februari 2018 was het nummer doorgedrongen tot de eerste plaats. De tweede nummer-1 hit, na Holiday in Spain in 2004.was een feit.

Geike Arnaert Foto: Jaak Geebelen - commons.wikimedia.

Geike Arnaert Foto: Jaak Geebelen – commons.wikimedia.

 

 

De band heeft in 2020 een paar dagen in de studio doorgebracht en gaat komende week weer een paar dagen opnemen en schrijven. ,,We verwachten uiterlijk binnen twee maanden met een nieuwe single te komen.”
Paskal Jakobsen gaf te kennen: ,,Ik ben een artiest die het podium op moet. Ik voel een flinke urgentie om liedjes te maken; deze periode inspireert mij op een heel nieuwe manier. Er móeten nieuwe dingen gemaakt worden.”

Over de toon van het nieuwe werk wilde Jakobsen nog niets vertellen .

Het laatste album en de laatste single van BLØF dateren uit 2017. De hit Zoutelande werd de grootste hit van de Zeeuwen ooit en stond maar liefst tien weken op één in de Top 40. Ook in België was Zoutelande een groot succes en verdween het nummer pas recent, na drie jaar, uit de hitlijsten.

Voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan de creativiteit en het steeds weer experimenteren met muziek van deze Zeeuwse mannen. Laten we hopen dat dit nog lang door zal gaan.