Op 23 januari 1898 werd Laurens Johannes Bol in Ooltgensplaat geboren. Na zijn opleidingen ging hij aan de slag als onderwijzer in Middelburg. In 1927 trouwde hij met de schilderes Elisabeth Smit. Dit zou zijn leven veranderen. Hoewel altijd al geïnteresseerd in kunst besloot hij er zijn werk van te gaan maken.

Laurens Johannes Bol, tekening Elizabeth Bol-Smit

Laurens Johannes Bol, tekening Elizabeth Bol-Smit

Zelfstudie

Geld om naar de universiteit te gaan om kunstgeschiedenis te studeren was er niet. Hij besloot door zelfstudie de nodige kennis te vergaren. Bol kocht tweedehands kunstboeken en bezocht musea waar hij zich voor liet lichten. Hij wist zich op te werken tot een bekend en gewaardeerd kunsthistoricus.

Van zijn hand verschenen verschillende boeken, onder andere over het leven en werken van Johannes Hermanus en Barend Cornelis Koekkoek, Jacobus Perkois, Philips Angel en Adriaen Coorte.

Bekendheid

Openbaar Kunstbezit was een radiocursus van de gelijknamige Nederlandse stichting. De doelstelling was popularisering van kunst. Het radioprogramma werd voor het eerst uitgezonden op 11 januari 1957 en bleef bestaan tot aan 1978. Het was een wekelijks programma met ondersteunend cursusmateriaal.

Omslag cursesmateriaal

Omslag cursesmateriaal

 

 

De bekendheid van Bol werd groter omdat hij een tiental jaren de uitzending verzorgde.

De naam Bol werd nog groter door het schrijven van standaardwerken over Hollandse schilderkunst.

Omdat hij de Nederlandse kunst internationaal op de kaart wilde zetten schreef hij zijn boeken in het Engels en een aantal werd in het Duits uitgegeven door Braunschweig Verlag.

Ontdekker

In 1949 werd Bol aangesteld als directeur van Dordrechts Museum. Tijdens zijn periode daar ging hij op zoek naar het werk van onbekend geraakte middeleeuwse schilders. Hij ontdekte tal van deze kleine meesters waaronder Adriaen Coorte.  Hij publiceerde ook boeken over hen. Opvallend was dat Bol in zijn werk en speurtochten zijn liefde voor Zeeland niet kon onderdrukken

Landschap van Jacob van Geel (1623

Landschap van Jacob van Geel (1623)

Waardering

Al het werk en de inzet van Bol kon rekenen op grote waardering in de kunstwereld. De Amsterdamse kunsthandel Waterman bracht Bol in 1984 een veelgeroemde hommage, inclusief catalogus. De tentoonstelling Masters of Middelburg opende haar deuren op 3 maart 1984 en trok veel publiek.

Deel uit de catalogus

Deel uit de catalogus

 

 

 

 

Er werden werken tentoongesteld van Zeeuwse meesters of schilders die langere tijd in de Zeeuwse hoofdstad hebben gewerkt. Onder hen Adriaen Piersz. van de Venne, Christoffel van de Berghe en Dirck van Delen, allen uit de 16de eeuw en Jacob van Geel (17de eeuw) Later is er nooit meer een tentoonstelling geweest die Zeeuwse kunstenaars op een zo grote schaal bijeenbracht.

Bol overleed op 11 april 1994. Als er ooit iemand is geweest die Zeeuwse kunstenaars op de kaart heeft gezet, was het Bol wel.