Op 30 mei 1982 werd in het Zeeuwse Poortvliet Olivier Mitshel Locadia geboren. Locadia is een kind van ouders die oorspronkelijk uit Curaçao naar Nederland waren verhuisd. Zijn ouders gingen scheiden en zijn moeder verliet Zeeland om in Amsterdam, samen met Olivier, zijn zusje en broertje, haar heil te zoeken. Moeder raakte aan de drugs en voor Olivier was dat geen makkelijke tijd.

Willie Wartaal - foto Freddy Ivo

Willie Wartaal – foto Freddy Ivo

Hij ging studeren aan een MBO, maar vanwege toestanden thuis wilde dat niet echt lukken. Hij stopte met zijn studie en vertrok naar Portugal waar hij drie jaar bij een oudere zus van hem ging wonen. In 2005 keerde hij terug naar Nederland.

De Jeugd van Tegenwoordig

Samen met zijn vriend Alfred Tralehner die onder de artiestennaam Vieze Fur in de rapwereld werkte, sloot hij zich aan bij de rapformatie ‘De jeugd van tegenwoordig’. Samen met de overige bandleden Vieze Fur, Faberyayo (Pepeijn Lanen) en producer De Neger des Heils (Bas Bron) bleek de groep een schot in de roos. Locadia nam de artiestennaam Willie Wartaal aan en ontpopte zich als rapper en verdienstelijk tekstschrijver. De Jeugd van Tegenwoordig (JVT) verwierf in datzelfde jaar grote beroemdheid door een nummer 1 hit te scoren met het nummer ‘Watskeburt’. Ze stonden op de grootste poppodia in Nederland en Vlaanderen. Ook Engeland en Duitsland ontdekken de JVT.

Alfred Tralehner (vieze fur) Foto -Freddy Ivocommons.wikimedia.org

Alfred Tralehner (vieze fur) Foto -Freddy Ivo – publiek domein WiKi

 

Muzikale stijl

De muziek van JVT wordt gekenmerkt door een originele stijl met sterke beats en een grote invloed uit elektronische muziek. Maar vooral onzinnige en bizarre teksten van de hand van Wartaal.

De excentrieke muzikanten sleepten diverse muziekprijzen in de wacht, verwierven nominaties en traden op op de podia van uitverkochte festivals. De uitgave van hun debuutalbum ‘Parels voor de Zwijnen’ hielp mee hun naam definitief te vestigen in de Nederlandse muziekwereld.

Hoes Parels voor de Zwijnen

Hoes Parels voor de Zwijnen

Met de albums De Machine (2008), De lachende derde (2010), Ja, Natúúrlijk! (2013), en Manon (2015) bracht De Jeugd van Tegenwoordig met Willie Wartaal vijf muziekalbums uit. In mei 2015  vierde de rapformatie haar 10-jarig bestaan met het boek Ook maar mensen.

Boekomslag Ook maar mensen

Boekomslag Ook maar mensen

Solocarrière

In 2006 gaat Willie Wartaal op de solotoer. Hoewel solo? Hij werkte wel steeds samen met andere artiesten. De eerste stap, zonder de Jeugd van tegenwoordig werd het nummer ‘Wat wil je doen dan?’  Dit nummer werd een grote hit en gezamenlijk gemaakt met onder meer Spacekees, The Opposites en the Partysquad.

Deze song werd ook gebruikt als titelsong voor de film ‘Het Schnitzelparadijs’.

Wartaal bleef goed contact houden met andere collega’s. Al in 2005 leverde hij een bijdrage aan de ‘Vuur Mixtape’ van de Opposites en hij vergezelde dit rapduo in hun videoclip ‘Slaap’.

In 2007 werkten ze opnieuw samen en, aangevuld met rapper Dio werd het erg positief ontvangen nummer ‘Dom, Lomp & Famous’ uitgebracht en het haalde een hoge notering in de hitlijsten. De videoclip bij dit nummer werd opgenomen in Parijs. Hierin was, net als in de tekst van het nummer, een humorvolle Wartaal te zien als schilder, designer en optredend als Napoleon Bonaparte.

Wartaal Bonaparte

Wartaal Bonaparte

 

Een ander bewijs van zijn veelzijdigheid toonde Wartaal door te gaan samenwerken met de danceproducer Arjuna Schiks. Onder de groepsnaam ‘Aka the Junkies’ brachten ze het nummer ‘Konijntje’ uit.   Dit aanstekelijke nummer behaalde de zesde plaats op de Nederlandse hitlijsten, maar ook bij onze zuiderburen bleek het een succes. Het was goed voor een derde plaats in de Vlaamse Ultratop 50.

 

Even bijkomen - foto studenten.nl

Even bijkomen – foto studenten.nl

De culthit was opvallend vanwege haar onzinnige teksten en vreemde tempowisselingen in de stem van Wartaal. Later vormde hij met Vieze Fur nog het duo Baksteen.

Televisie carrière

The Box (afkorting voor Video Jukebox) was een Nederlandse televisiezender die videoclips uitzond. Hier startte Wartaal zijn carrière als presentator. Eind 2006 presenteerde hij voor BNN een serie talkshows onder de titel ‘Wartaal’. Daarnaast was hij te gast in diverse televisieprogramma’s. Hij was onder andere deelnemer aan het programma ‘Get smarter in a week’, uitgezonden door BNN.

Willie Wartaal tijdens een optreden in 2007 - foto Michel van de Wiel commons.wikimedia.org.

Willie Wartaal tijdens een optreden in 2007 – foto Michel van de Wiel – publiek domein – Wiki

Vanaf 23 september 2007 presenteerde Wartaal, samen met Horace Cohen het kinderprogramma Villa Life 

Een jaar later was Wartaal te zien in Crazy 88. In het najaar van 2011 was hij presentator van het programma ‘Holland in da Hood’.

Maar niet al zijn TV optredens waren een succes. In 2012 nam Wartaal deel aan het survival programma Expeditie Robinson; hij viel als eerste af.

In dat zelfde jaar presenteerde hij een achtdelige serie voor de VPRO; Zapp echt gebeurd.

In al die jaren bleef hij een trouw lid van de Jeugd van Tegenwoordig. Ook daar bleef Wartaal aandacht trekken. In april 2018 viel hij tijdens een optreden van de groep bij Kingsland Twente van het podium. Daardoor werd het optreden van de groep afgeblazen.

 

De Jeugd van Tegenwoordig

De Jeugd van Tegenwoordig

Willie Wartaal is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het medialandschap van de Benelux, zo presenteert hij Weekend met Willie (VPRO – Villa Achterwerk) en neemt hij, ook voor de VPRO, de presentatie van Lowlands voor zijn rekening.

Familieman en idealist

In maart van 2018 kregen Wartaal en zijn vriendin hun tweede kindje. Hun zoontje Othello kwam een zusje van twee, Daja, gezelschap houden.

In 2020 bracht Wartaal zijn eerste soloalbum uit. ‘Enkel bangers’. Voorafgaand hieraan zijn al een aantal singels uitgebracht. Aan zijn veelzijdige creativiteit lijkt vooralsnog geen einde te komen.

Hij zet zijn verworven bekendheid tevens in om goede doelen te steunen zoals Unicef.