Oplopende temperaturen en schoolvakanties. Juli is genieten.

Juli is de zevende maand van onze kalender. Op 1 januari 45 v.Chr. trad ze zogenoemde Juliaanse kalender in werking. De oude Romeinse kalender liep op dat moment drie maanden achter op de realiteit.

Julius Caesar

Een jaar eerder had Julius Caesar de Alexandrijnse sterrenkundige Sosignes gevraagd een oplossing voor dit probleem te vinden. Deze stelde voor bij wet te regelen dat de jaren voortaan 365 dagen zouden tellen met om de vier jaar een schrikkeljaar van 366 dagen.

Om in de pas te gaan lopen met de nieuwe kalender en de achterstand weg te werken werd het jaar 45 v.Chr. opgerekt tot 445 dagen.

De invoering van de Juluaanse kalender was van groot belang. Dzee mening werd gedeeld door vele tijdgenoten van Caesar. DE maand juli heette Quintilis (de vijfde) vanweg het feit dat de oude kalender in maart begon. Ter ere van Julius Caesar werd de maand waarin hij geboren was, 12 of 13 juli 100 n.Chr. Mensi Julus genoemd, afgekort naar juli.

Sosigenes

 

 

 

 

Karel de Grote bedacht voor juli voor zijn rijk de naam Hooimaand. In de Middeleeuwen verdrong juli de oude Nederlandse naam hooimaand.

Afbeelding juli – hooimaand uit het Rijke leven van du Berry

 

Juli wordt ook nu nog steeds de hooimaand en de oogstmaand genoemd. Het is in ieder geval de maand waarop de meeste kinderen vakantie krijgen. Hun ouders passen daar vaak, noodgedwongen, hun vakantie op aan. Juli is dus de grote vakantiemaand bij uitstek.

 

En over vakantie gesproken; in Zeeland speelt men daar ook op in. Ga eens kijken op de Goese- de Middelburgse- of de Vlissingse nachtmarkt. Of een van de festivals, waarbij Concert at Sea op de Brouwersdam er uit springt. Hoewel de meeste van deze evenementen niet of slechts op beperkte schaal doorgaang vinden. En let dan op de anderhalve meter!

Concert at Sea

 

 

 

 

 

 

De sterrenbeelden voor juli zijn kreeft en leeuw.

Een leuke weerspreuk is dit gedichtje:

De wakkere hooimaand geeft de zeisen,

de maaier in de hand met vlijt,

daar lege schuren hooi vereisen,

0m het vee te voeden in wintertijd.

 

Maar ook:

Vóór Sint-Jan neemt de zee de buien an.

Brengt juli het gloed, zo gedijt september goed.