Als men over beroemde Nederlanders spreekt of belangrijke gebeurtenissen uit onze historie aanhaalt, dan komt Zeeland er altijd een beetje karig van af. En dat is niet terecht. Maar mogelijk wel begrijpelijk.

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt

 

Veel Zeeuwen die naam maakten lieten na verloop van tijd de provincie achter zich. Vaak had dat te maken met geïsoleerde ligging waarin de provincie zich lange tijd bevond. In de rest van Nederland gebeurde het. J.P.Balkenende maakte promotie in Den Haag. Danny Blind zit vast aan Amsterdam en Buys Ballot werd groot in Utrecht. Maar het bleven wel Zeeuwen.

Buys Ballot

Buys Ballot

 

 

 

 

 

 

 

Ook was Zeeland door de loop der eeuwen een provincie waar historische gebeurtenissen plaats vonden. Natuurlijk kan iedereen zich de Watersnoodramp van 1953 nog herinneren. Maar de oplossing via het uitvoeren van het Deltaplan is minder gekend.

Wist u dat Middelburg in de tijd van ontdekkingen en Nederlandse expansiedrift, na Amsterdam de tweede grootste VOC stad was en meer aan inkomsten binnenhaalde dan Enkhuizen, Hoorn, Delft en Utrecht samen?

Oud Middelburg

Oud Middelburg

 Zo heeft Zeeland veel ongekende wetenswaardigheden. In deze almanak zullen we u per dag kennis laten maken met deze feiten.